петак, 19. јул 2013.

Laptop servis istorijat


Istorijat laptop uredjaja u Srbiji

Kao prvi  laptop u istoriju je ušao Grid Compass 1100 proizveden 1979. godine sa ekranom od 320x200 px. Sve do 1982. godine nije se prodavao, tako da kao stvarnu godinu kada se pojavljuje laptop u upotrebi možemo smatrati upravo godinu kada je se počelo sa njegovom prodajom. 

Od tada istorija prenosivih, mobilnih računara se ubrzano ispisuje. Iz dana u dan, iz godine u godinu pojavljuju se sve lakši modeli, sa boljom rezolucijom, sa vidnim unapređenjima, većom memorijom i do danas takmičenje među velikim komapnijama koje se bave proizvodnjom laptop računara traje.

Sve veću potrebu za prenosivim računarima prepoznali su veliki proizvodjači računara i otpočela je utrka u pravljenju sve manjih, moćnijih i fleksibilnijih prenosivih računara, laptopova, tablet računara koja je u današnjem vremenu porpimila fantastične razmere.

Danas, prosečnom kupcu je potrebna pomoć pri izboru kako bi kupio uređaj odgovarajućih performansi, a u toj ulozi se sve češće nalaze veoma obučeni prodavci u prodavnicama tehničke robe koji su u stanju da odgovore na potrebe i ljudi koji su iz sveta informacionih tehnologija.

Laptop uredjaji u Srbiji

Srbija, kao zemlja u razvoju, burne istorije je zakasnila sa početkom korišćenja računara i interneta. Ali poslednjih desetak godina kod nas se beleži ubrzani razvoj na tom polju, kao i sve veći broj korisnika Interneta, a poslednjih nekoliko godina razvija se i online prodaja. Iako tek 2013. godine PayPall dolazi u Srbiju, Facebook i Twitter su apsolutni rekorderi po broju korisnika u našoj zemlji. Iz ovog se može zaključiti da je struktura populacije koja koriti računare u većem procentu školskog uzrasta, kao i poslovni svet kom je priroda posla takva da moraju da koriste računare. I tako 2013. teško je naći školarca, studenta ili poslovnog čoveka koji nema laptop konfiguraciju jer svi podaci moraju da putuju sa njima.

Laptop servisni centri


Sa masovnom prodajom laptopova koja se dogodila poslednjih godina u Srbiji pojavila se potreba za laptop servis centrima, odnosno za stručnim i obučenim osobljem koje će biti u stanju da u što kraćem roku popravi naš uređaj. Danas konkurentan i profesionalan laptop servis mora da zna da rešava softverske i hardverske probleme za sve modele laptop i notebook računara koji su zastupljeni u Srbiji, a to su: TOSHIBA, IBM, SONY, LENOVO, HP, DELL, SAMSUNG  kao i mnogi drugi. Pored toga potrebno je i da imaju na raspolaganju rezervne delove, ali ozbiljan laptop servis mora da daje i garanciju na servis. Na taj način svako ko ima problem sa laptop ili notebook računarom je obezbeđen kod ozbiljnih servisa i do godinu dana od ponavljanja problema.
Verovatno će u garantnom roku Vaš laptop računar raditi besprekorno, ali problemi nastaju po isteku garancije. 


3 коментара:

  1. Kolike su prosječne cijene laptopa i računala u Srbiji? Razlikuje li se cijena između Srbije i Hrvatske? servis laptopa

    ОдговориИзбриши
  2. Možda se više isplati kupiti u Mađarskoj nego u Srbiji i Hrvatskoj. Mala je razlika u ceni, a naravno bitan je i faktor podrške.

    ОдговориИзбриши
  3. Lap-top srednje klase je oko 350-450 evra. Ne vredi to servisirati, bolje kupiti novi. Sto se cena tice, jeftiniji su u Zapadnoj Evropi i SAD nego na ovim prostorima

    ОдговориИзбриши