субота, 20. јул 2013.

Zanimljive prijave kvarova

Prijave kvarova na laptop uredjajima

Nije lako biti i sa druge, tj. raditi u servisu i biti na prvoj liniji komunikacije sa vlasnicima laptop konfiguracija koji je iz ko zna kog razloga otkazao poslušnost.


Svako ko se malo više razume u računare je bar poneki put dobio poziv i pitanje od svojih prijatelja tipa ne radi mi računar, laptop i dogodilo se na primer neki manji ili veći problem sa uredjajem.

Parafraziram neke od zanimljivih opisa kvarova sa kojima sam se lično susreo ili sam čuo od mojih prijatelja da su im se obratili njihovi prijatelji sa nekim malim komentarima. Posebno su potencirani kvarovi laptopova nastali zbog nemarnosti prilikom korišćenja istih.


Česte prijave kvarova laptop uredjaja


  • "Moj laptop samo pod odredjenim uglom ima sliku na ekranu ..."
    Šta čovek da mu ili njoj kaže, kako da mu ili njoj pomogne kada dobije ovakvo pitanje. Ima nekoliko opcija koje mogu biti korisne i koje su neka vrsta rešenja. Ili da drži i koristi laptop pod uglom pod kojim se vidi slika, ili servisiranje računara u nekom ovlašćenom i profesionalnom servisu ili prodaja postojećeg pa kupovina novog. 
  • "Posle odredjenog vremena se rezolucija pokvari i ne može da se poveća ..."
    Dobar signal da uredjaj mora da se testira, ili servisira. Možda reinstalacija operativnog sistema pomogne ali pre je to signal za neki hardverski problem.
  • "Prosuta kafa, ne pali se laptop, tastatura i miš ne rade ..."
    Omiljeni opis mnogih, iako su svesni osetljivosti opreme, prisutne elektornike u njihovom računaru, mnogi baš piju kafu nad tastaturom, često i šoljicu drže na nekom njenom delu. Ne valja posao jer je kvar u slučaju prosipanja kafe neizbežan kod većine modela laptop uredjaja. Iako se u novije vreme na tržišti pojavljuju moderni i uredjaji u koje se porizvodjači kunu da im čak ni tečnost ne može naškoditi, racionalno i normalno korišćenje vaše pc konfiguracije  je najbolja zaštita istog i garancija dužeg životnog veka.
  • "Prosuta kokakola"
    Uglavnom mladje generacije ili mladja populacija su pored zavisnosti od kompjutera, Interneta, Facebook, You Tube i drugih modernih fenomena, stekla i zavisnost od gaziranih napitaka poput koka kole, pa shodno intenzitetu korišćenja česti su problemi tipa prosuta koka kola po tastaturi. Rešenje je krajnje jednostavno. Smanjiti količinu gaziranog. em je zdravo em je korisno.
  • "Prosuta tečnost po tastaturi, neka dugmad se mešaju, npr. kada pritisnem tipku sa slovom r ukuca rg. Ne radi cela tastatura, mešaju se slova."
    Šta očekivati kada krenete u opijanje vaše mašine i kada napravite neke kombinacije unutar vaše mašine koje proizvodjač nije predvideo. Kuršlus je blaga reč, opijanje isto tako, ali kvar je surova realnost i trošak za popravku istog.
  • "Prosuto vino na laptop"
    Ostaje žal za vinom i policijsko zadržavanje tastature na trežnjenju od najmanje 24 časa.

    Nekada se, kod mnogih i danas, vino pije u veoma specifičnim i lepim okolnostima, a eto sada se vino pije i za računarom.

    Neverovatno da je za tako kratko vreme njegova svetost laptop, dostigao da sa njim delimo i ulepšavamo svoju stvarnost uz čašu ili čaše vina.

  • "Proveriti sve na laptopu tastatura ne radi prebrisana mokrom krpom"
    Ovo je pravi zahtev od vlasnika koji je uspeo da nešto pokvari, nehotično, nenamerno ali je svestan da kad već njegov pc ide u servis, da je korisno i zgodno da se on pregleda, proveri, testira u potpunosti. Savestan pristup.
  • "Računar se upali i posle nekog vremena se restartuje"
    Ne valja :) Da, očigledno nešto ne valja, ali da bi se baš tačno videlo šta ne valja to moraju proveriti obučeni serviseri.
  • "Servis ploče prosuta voda"
    Skoro sam pogledao jedan simpatična video gde majka sa ushićenjem i dirljivošću posmatra svoju malu kćerkicu kako nad sudoperom sa uživanjem kao pere sudje. U jednom trenutku posle pranja laptopa pod slavinom devojčica je u sudoperu da se suši smestila baš sveže isprani otvoreni mali laptop. Možete zamisliti pogled njene majke u tom trenutku.
  • "Servisirati laptop poliven vodom kafom ili nečim drugim"
    Poliven vodom ili kafom ili nečim drugim i trećim, šta li jadni laptopčić skrivio da bude tuširan kao na plažu.
  • "Upao je u vodu, pobeleo ekran"
    Ovaj opis liči na ono, malo dete šetalo pored plaže, pa se otisnulo pa upalo u vodu. Srećom,  tu se našao spasilac, desetar u JNA i spasio je na veličanstven način dete od utapanja. U našem slučaju desetar je serviser tj. firma za servisiranje laptop uredjaja. 
  • "Laptop mrtav ne pali se prosuta tecnost po njemu"
    Nije mrtav, samo je zažmurio i one fine i stručne čike i dečaci i devojke iz servisa će mu ponovo udahnuti život.
  • "Poliven sokom od jabuka"
    Sok od jabuka, hladan i i osvežavajući, prija nama ali ne i mašinama.
  • "Prosuta kafa"
    Kriza je i kafu treba bolje čuvati. Za kaznu mora servis.
  • "Prosuta kafa,nema osvetljenja"
    Nema svetala ali uz dobar servis ima još nade za popravku.


Prijavljivanje kvara

Zanimljivo je biti sa strane servisera, dežurnih radnika koji treba da iščupaju što više informacija od vlasnika kako bi što pre i što lakše mogli da daju preciznu dijagnostiku kvara a dobiju samo informacije tipa laptop ne radi kao što su navikli, ima tona nema slike, ima slike nema tona, enma tone nema slike.
Današnji profesionalni servisi za računare i laptopove su maksimalno orijentisani klijentima pa je jako vredno pažnje saznati da u slučaja kvara imate mogučnost hitne intervencije servisa na licu mesta, tj. kod samog vlasnika. Takodje, možete putem formulara na sajtovima ili online prijaviti kvar, opisati ga i pripremiti servis da kada donesete vaš uredjaj on što pre bude popravljen.






Нема коментара:

Постави коментар