петак, 19. јул 2013.

Servis računara

Servis računara

Kada pomislim na servis računara prodje mi slika onog kancelarijskog radnika sa starim, glomaznim monitorima i ipak sporim računarima. U jednom momentu, iziritiran sporošću, nemogućnošću da brzo dobije šta želi, čovek je polupao i računar i zaplašio svoj kolege oko sebe. Frustracija na kvadrat. Nije lako ni njemu i treba ga shvatiti, ona smao želi da svoj posao uradi kao što je planirao ali taj gad kompjuter ne razume da treba da mu čita misli i ne usporava njegov rad.

Računar se vremenom usporava

Običnim korisnicima računara, kojima oni nisu i profesija, teško je objasniti da isti računar posle nekog vrmeena, nekad pre nekad kasnije, ne radi kao u početku. Njihovo laičko i za njih logično pitanje se svodi na to zašto je to tako kada oni ništa loše nisu radili, a njihovo čedo pc je spor, spor i sve sporiji i sve neposlušniji. Mogu živci da stradaju od preterane nervoze jer treba pogledati najnovije tračeve, You tube video zapise, mejlove, omiljene lokacije na Internetu. 

Zašto se to dogadja? 

Većina korisnika računara u Srbiji ali i diljem naše planete su korisnici Windows operativnog sistema. Samim tim, bez obzira na količinu pametnih zaposlenih, vaš kompjuter će pre ili kasnije početi da štuca, a često i da otkazuje poslušnost. To se jednostavno dogadja i tu činienicu treba prihvatiti kao takvu. Možda programeri umeju da naprave i bolje proizvode ali kao da to nije u interesu potrošačke industrije tako da bez obzira na sve teorije činjenica ostaje da se moramo navići   i na pokvarljivost desktop i laptop računara. 

Hardver i softver

Setim se priče o tome kako je moj prijatelj pokušavao da uputi svoju suprugu u tajne računare. Ona se stalno žalila da joj muževljeva predavanja uvek počinju sa softver i hardver i da joj taj pristup baš ne odgovara. Baš tako, softver i hardver su pojmovi koje treba i mora da razumete da bi ste u slučaju kvara vašeg računara mogli barem donekle da razumete servisere ili one koji pokušavaju da vam otklone kvar.

Da li moj kompjuter ne valja ili se nešto drugo poremetilo?

Kada vam vaš pc ili laptop ili neki drugi prenosivi računar otkaže poslušnost, počne da štuca ili totalno prestane sa radom, sledi mu servis. Generalno postoje dva osnovna razloga za to. Ili je problem fizički kvar računara, dakle, otkaz ili drugačiji rad neke fizičke komponente na uredjaju, ili ste vremenom vašim radoznalim i istraživačkim pristupom uspeli da pokvarite softver, operativni sistem ili neki korisnički program odnosno drajver, tj. da ga onesposobite za normalan rad. 
U slučaju kvara jedne ili više komponenti bilo bi poželjno da su komponente koje manje koštaju ali na to baš ne može previše da se utiče. Kada je problem u softveru verovatno ćete proći jeftiniji prilikom servisiranja računara, jer instalacija operativnog sistema, korisničkih programa poput nekih ofis programa, i pokretačkih programa, tj. drajvera je rutinski posao, pogotovo ako imate originalne instalacione softvere za vašu konfiguraciju.



Kako preduprediti kvarove na računaru?

Većina korisnika personalnih računara, laptop uredjaja, notepad, tablet računara i raznih drugih modernih varijanti računarskih konfiguracija ne zna previše o tome šta i kako preduprediti kvarove, produžiti životni vek svom pc ljubimcu, jer potrošačka industrija i nije predvidela njihvo dug životni vek. Ipak, za one koji žele da svoj novac troše i na neke druge stvari a ne svake godine u nabvku novih i novijih konfiguracija, jako je bitno da umeju da prepoznaju simptome pred otkazivanje nekih komponenti svog računara.

Jednostavno, kada vidite, prepoznate da vaša konfiguracija štuca, ne radi kao u početku, mnogo usporava, da je jako bučna, vreme je za reanimaciju i manji ili veći servis računara. Računari skupljaju prašinu i često se dogadja da je potrebno očistiti  njegovo kućište od prašine kako ne bi došlo do otkaza važnijih komponenti poput matične ploče, procesora na primer.

Servis računara je normalna akcija a ne luksuz

Vremenom računari postaju sporiji iz mnogobrojnih razloga. Bilo da je kvar softverskih komponenti, koji može nastatti iz mnogobrojnih razloga, virusi, spam programi, mailware programi i slično, bilo da dolazi do lošijeg rada nekih komponenti poput ventilatora, napajanja, perifernih uredjaja, servis računara je jedno od dobrih rešenja za produžavanje životnog veka vaše omiljenog uredjaja.











1 коментар: